Index  Branddetectie  Conventioneel

Conventionele branddetectie

Conventionele branddetectiesystemen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, de eerste detectie systemen die verkrijgbaar waren voor brand. Echter ook hierbij heeft de ontwikkeling van de techniek de afgelopen jaren niet stil gestaan. Daarom is het ook onterecht om conventioneel te vergelijken met oud en/of achterhaald.
Conventionele branddetectiesystemen worden veelvuldig en vooral ingezet voor kleinere objecten.
Branddetectie op basis van conventionele techniek is gebaseerd op steekleidingen. Hierbij worden de alarm opnemers (hand- en automatisch melders) en ook de alarmgevers (sirenes) in groepen op de centrale aangesloten. Elke groep is een steekleiding die op het einde afgesloten wordt. Vanuit zo’n groep van melders kan een alarm gegeven worden. Hierdoor is meteen het geografische gedeelte van het object bekend waaruit het alarm afkomstig is. Als gevolg hiervan wordt een dergelijke steekleiding vaak ook wel / meestel een (melder)groep genoemd. Meestal hebben de in dergelijke systemen gebruikte melders slechts 2 mogelijke statussen. Welke in rust en in alarm zijn. Hier komt ook de naam 2-status melders vandaan.
Een alarm dat wordt gegeven komt uit een van de melders uit zo’n groep. Op de centrale wordt dit gepresenteerd als een alarm uit de betreffende groep. Waardoor dus het geografische gebied (bijvoorbeeld begane grond) waar het alarm zich voordoet bekend is.

Bij mcs is ruime kennis en ervaring aanwezig betreffende de gelden normen en de technische mogelijkheden van de apparatuur. Daarnaast beschikt het leveringsprogramma over meerdere mogelijkheden. Hierdoor kan mcs u altijd van een op uw situatie toegesneden advies voorzien.  
 
Een conventioneel branddetectiesysteem bestaat in essentie uit de volgende onderdelen:
  • Centrales, het hart van het systeem.
  • Melders, zowel automatische als handbediende, die een alarm kunnen geven.
  • Alarm- signaalgevers, om de directe of indirecte omgeving in kennis te stellen.